ÇOCUKLARDA NESNE BAĞIMLILIĞI

Çocuğunuz ayıcığını her yere götürmek istiyor mu? Aynı battaniyesine sarılmadan asla uyumuyor mu? Aynı kıyafeti giymek için size zor anlar yaşatıyor mu? Cevabınız evet ise, evinizde “nesne bağımlılığı” olan bir ufaklıktan bahsedebiliriz demektir.

Çocuklar neden nesne bağımlılığı geliştirirler?

Öz bakım ve beslenmenin yanı sıra duygusal ihtiyaçları da olan bebeklerin, bu ihtiyaçlarının anne-baba tarafından karşılanması son derece önemlidir. Bebekler, anne ve babalarına büyüme dönemlerinde güvenli şekilde bağlanırlar. Onları gördüğünde “güvendeyim” diye düşünürler ve sakinleşirler. Dolayısıyla, bebeklik döneminde her çocuk anne ve babaya bağlıdır. Yürüme, konuşma gibi becerilerini kazandıktan sonra ise yavaş yavaş anne ve babaya olan bağımlılık azalacaktır. İşte tam bu noktada bebekler ebeveynleriyle kurdukları bağı hatırlatıcı bir nesneye bağlılık geliştirebilirler. Özellikle kreş veya anaokuluna başlama dönemlerinde ebeveynlerinin olmadığı her ortamda kendilerini güvende hissedebilmek için pelüş bir oyuncağına, bir battaniyesine, yastık, annesine ait bir bluza vs. bağımlılık geliştirerek dış dünyaya adapte olmaya çalışırlar. Bu nedenle, takıntılı bir şekilde bu nesneleri sürekli yanlarında taşımak isterler, aslında özellikle kreş ve anaokuluna başlama döneminde bu nesneler alıştırmak için destekleyici olabilir. Bebeklik döneminde başlayan nesne bağımlılığı 5 yaşa kadar sürebilir.

Nesne bağımlılığı çocukların güvende hissetme ihtiyaçlarından kaynaklanır ve bu duyguları gelişip, rahatladıkça bağımlı olduğu nesnelere olan ihtiyacı da azalır. Bazen çocuklar birden fazla nesneye de bağımlılık geliştirebilirler. Ya da sürekli aynı kıyafeti giymek için ısrarcı olabilirler. Bu durum 8-9 yaşındaki çocuğunuzda hala devam ediyorsa mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

Bu süreçte çocuğunuza nasıl davranmalısınız?

Ebeveynler çocuklarının eşyalara karşı geliştirdikleri bu bağımlılığı endişeyle karşılayabilirler. Bu nedenle de çocuk görmeden onu kaldırmak, atmak, saklamak gibi vazgeçirmeye yönelik bazı önlemler almaya çalışabilirler. Bu saydığımız yolların hiçbirisi bu konuda çözüm olmayacaktır. Anne ve babanın ilk olarak çocuklarının bu duygusal ihtiyacına saygı göstermeleri gerekmektedir. Eğer bunun aksi bir tavır gösterirseniz çocuk daha da güvensiz hissetmeye başlayabilir. Bu nedenle, çocuğunuzla bol bol beraber kurduğunuz oyunları oynamak, sık sık ona sarılmak, ona haber vererek ve vedalaşarak yanından ayrılmak gibi basit yolları deneyerek sonuç alabilirsiniz.

Eşyası gerçekten kaybolursa?

Çocuğunuzun bağımlılık geliştirdiği eşyaların kaybolmaması için özen gösterdiğiniz halde bir gün gerçekten kaybolabilir. Bunun çocuğunuz için son derece üzücü olacağını bilmelisiniz. Böylesine duygusal bir bağ kurduğu eşyasının kaybolması onun şiddetli ağlama krizleri yaşamasına neden olabilir. Eğer aynısından bir adet daha bulup alamıyorsanız, çocuğunuzla durumu konuşup, onun duygularını yaşamasına izin vermelisiniz. Kaybolan eşyasını ona hatırlatacak veya yerini tutabilecek başka bir nesne seçmesini önermeniz etkili olacaktır.

Eşyasının temizliğini nasıl yapmalısınız?

Çocuğunuzun her gittiği yere yanında taşıdığı eşyalar yere düşüyor, herkes dokunuyor olabilir. Çocuğunuz ise yıkamanız için eşyasını size vermek istemeyebilir. Bu durumda ısrarcı olmamanızda fayda vardır. Eğer çocuğunuz eşyasını vermek istemiyorsa zorla almamalısınız. Konuşarak ikna etmeye çabalayabilirsiniz. Buna rağmen vermiyorsa ve çok kirli hale geldiyse eşyası, çocuğunuzun derin uykuda olduğu zamanda hızlıca yıkayıp kurumaya bırakabilirsiniz.

KAYNAK: http://www.anneylebebek.com/cocugunuzun-nesne-bagimliligi-var-mi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir